logo

Netmaking

22 71 95 97

Hva er status på eZ Platform og eZ Studio?

eZ Systems lanserte i går den andre oppdateringen (16.04) til eZ Platform og eZ Studio som først ble sluppet i desember 2015. Lanseringen i desember var en stor milepæl i PHPs publiseringsverden, og eZ har med dette fått en “state-of-the-art” plattform. Vi tok i bruk eZ Studio da vi i vinter utviklet vår egen nettside, og har gjort oss erfaringer om hvilke muligheter, forbedringer og mangler som ligger i den nye generasjonen av eZ. Her deler vi noen av dem.

Ut med legacy, inn med Symfony og Composer

I eZ Publish 5 ble legacy brukt som en fallback for funksjonalitet som ikke var kommet seg på den nye stacken ennå. Denne fallbacken, og hele legacy er nå forkastet. eZ Platform og eZ Studio bruker veletablerte Symfony som rammeverk, som igjen bruker Composer som pakkebehandler. 

Dette åpner portene til et enormt økosystem, der man enkelt kan ta i bruk eksterne open-source utvidelser. Alt fra Single-Sign-On løsninger og tredjeparts integrasjoner, til mer trivielle ting som paginator og brødsmulesti.

Symfony lanserer LTS (Long-term support) årlig, og eZ Platform og eZ Studio bruker alltid disse versjonene som krav i sine egne utgivelser. Nåværende eZ Platform og eZ Studio bruker Symfony 2.7, men planlegger å støtte Symfony 3 når de slipper ny LTS i versjon 3.4. 

Forbedret REST API og Public API

En kraftig forbedring fra tidligere eZ Publish er deres REST API og interne public API. Selv om dette ble introdusert i eZ Publish 5, er det gjort mange forbedringer for å gjøre det mer stabilt og bedre dokumentert. Utviklere kan enkelt ta dette i bruk, da det ikke krever  ekstra konfigurasjon eller aktivering. eZ Platform og eZ Studio tilbyr et mer skalerbart og komplett grensesnitt, der integrasjoner kommuniserer bedre med plattformen. Dette forenkler utviklingen av både mindre- og mer avanserte løsninger.

Brukervennlig og responsivt administrasjonsgrensesnitt 

 

Det nye administrasjonsgrensesnittet i eZ Platform og eZ Studio er endelig på plass. En spørreundersøkelse viste at 81% ønsket seg en bedre brukeropplevelse ved redigering og publisering. Ikke bare er grensesnittet responsivt, det er også kjappere. I hvertfall oppleves det slik fordi de fleste handlinger skjer asynkront. Opplevelsen og arbeidsflyten blir mer jevn, når ikke hele siden oppdaterer seg, bare det som er aktuelt eller nylig endret. Dette inkluderer også alle handlinger som kan ta litt tid, som flytting av mye innhold på en gang. 

eZ har redesignet hele grensesnittet, og det er tydelig at de har hatt fokus på brukerens nøkkeloppgaver og responsiv utforming. Samtidig vil en bruker av eldre versjoner kjenne seg igjen i layout og nøkkelfunksjonalitet. Det er gjort en bedre oppdeling mellom innhold relevant for utvikler, kontra redaktør, slik at redaktører ikke lenger blir presentert for ID’er og informasjon som ikke er relevant. 

Annen funksjonalitet fra eZ Pulish 5 er fortsatt på planleggingsstadiet eller byttet ut med bedre alternativer. Eksempelvis er eZ Flow byttet ut med et nytt og veldig lovende Landing Page Management-system (tilgjenglig for eZ Studio)

Økt hastighet og bedre caching

Vi har i mange år integrert eZ Publish med reverse proxyen Varnish, og fortsetter selvsagt med det i eZ Platform og eZ Studio. Varnish er en HTTP aksellerator, som fungerer som et cache-lag utenfor nettsiden. Den kan håndtere store mengder besøkende, slik at ikke webserveren trenger det. Varnish brukes av blant annet vg.no, facebook.com og twitter.com. En stor fordel med eZ Platform og eZ Studio, er at kommunikasjonen med Varnish kommer ut av boksen med Symfony sin render_esi() for ESI (Edge Side Includes) og eZSystems' bidrag til Friends Of Symfony sin HttpCacheBundle. Løsningene muliggjør forskjellige cache-regler for innhold på samme side, og cachen kan tømmes individuellt.

Hva savner vi?

Til tross for store forbedringer tilknyttet arkitektur og brukeropplevelse, er eZ Platform og eZ Studio fortsatt en ung teknologi. Vår egen nettside er et bevis på at systemene allerede nå kan nyttegjøres i produksjon, men bruken må som alltid vurderes opp mot behovet for den enkelte webløsning.

Her er hovedfunksjonene vi mener eZ bør prioritere før den nye generasjonen av eZ blir et fullgodt alternativ til den forrige:

  • Innholdsredigering (Online Editor) må løftes funksjonsmessig til samme nivå som den var i eZ Publish:
    • Flere formateringsmuligheter (f.eks. Tabeller)
    • Bedre klipp-og-lim støtte
  • Søk i administrasjonsgrensesnittet

Jeg synes eZ Systems har gjort et fornuftig valg i å basere fundamentet i eZ Platform og eZ Studio på Symfony 2, et rammeverk som har vært stabilt siden midten av 2011. Og siden plattformen baserer seg på samme kjerne som først ble lansert i eZ Publish 5, som vi selv har brukt i produksjon i 2-3 år allerede, er grunnlaget godt tilrettelagt for en nettside som kan vokse med bedriften. 

Å bygge funksjonalitet på en moderne og stabil kodebase som er godt testet i produksjon, gjør oss trygge på at plattformen tåler stor vekst og gir rom for tilpasninger i framtiden.

Harald Thoen Tollefsen

Harald jobber som senior webutvikler i Netmaking, og er lidenskapelig opptatt av eZ teknologi. Når han ikke er på jobb ser han gjerne på Arsenal FC og drikker Aass øl. Han er også god på å fortelle de morsomste vitsene du ikke skjønner.