logo

Netmaking

22 71 95 97

Yngve Høiseth

Magento eller Sylius?

Vi synes ikke at Magento utvikler seg i riktig retning, og planlegger derfor å levere fremtidige netthandelsløsninger ved hjelp av utfordreren Sylius.

Problemer med Magento

Vi har gjennom årenes løp levert flere skreddersydde nettbutikker på Magento, og sitter igjen med mange erfaringer som vi tar med oss når vi vurderer veien videre.

Magento et funksjonsrikt system for netthandel. Det er stort på verdensbasis, noe som innebærer at mange problemer allerede er løst, og de ferdigutviklede utvidelsene er mange.

Når det er sagt har vi gjennom implementering av nettbutikker avdekket mange problemer som ikke synes på overflaten.

Dokumentasjon

Den tekniske dokumentasjonen er svært mangelfull. I praksis ender vi ofte opp med å lese uoffisielle artikler og diskusjonstråder der frustrerte utviklere deler sine erfaringer. Dette gjør det vanskeligere å estimere oppgaver, utviklingen blir mer kostbar og sannsynligheten for feil øker.

Kvalitetskontroll og ytelse

Når det blir avdekket sikkerhetshull er de ofte problematiske å fikse, og har i enkelte tilfeller inneholdt åpenbare feil som helt uventet har ødelagt funksjonalitet som fungerte fint før oppdateringen.

Det er verdt å understreke hvor viktig det er med gode automatiske tester og høy kvalitet på koden: Mye tid kan gå med til feilretting og opprydning etter gammel moro hvis ikke utviklingsarbeidet holder høy kvalitet.

For øvrig krever Magento ofte en del optimalisering og konfigurasjon for å gi god ytelse. Dette øker utviklingskostnadene, eventuelt reduserer konverteringen.

Systemarkitektur

Vi er heller ikke tilfreds med arkitekturen. For eksempel er systemets komponenter ikke godt nok adskilt. Nylig hadde vi problemer med å endre håndtering av leveringsadresser fordi denne komponenten også står for noe av prisberegningen. Vi har lært oss å forvente denne typen overraskelser når vi utvikler på Magento.

PHP, programmeringsspråket Magento bygger på, utvikler seg raskt i riktig retning, en utvikling som har pågått lenge. En viktig del av denne utviklingen er standardisering, etablering av konvensjoner og bruk av felles komponenter. Dette gjør at forskjellene mellom systemer blir mindre, og de ulike bruker mindre tid på å finne opp hjulet på nytt. Magento henger dessverre ikke med på denne utviklingen. Det medfører at utvikling på Magento blir unødig annerledes enn øvrig PHP-utvikling.

Det skal sies at Magento blir bedre over tid. For eksempel har ytelsen i nyere versjoner blitt bedre. Men i stedet for å gjøre som eZ Platform (tidligere eZ Publish), som gikk over fra egne komponenter til å bygge på det ledende PHP-rammeverket Symfony, har Magento beholdt sine egne komponenter eller brukt komponenter som ikke holder standarden vi har blitt vant med fra Symfony.

Når Magento gjør ting på sin måte blir det mer krevende å rekruttere utviklere og å bygge og vedlikeholde kompetanse.

Sylius

Sylius ble sluppet i en tidlig versjon i 2013 og kom i første stabile versjon i september i år. Initiativtakerne så behovet for et mer moderne og bedre testet system for netthandel som lettere lot seg skreddersy.

Sylius er basert på Symfony-rammeverket. Det har satt en ny standard i PHP-verdenen for profesjonalitet og kvalitet. Det gir god tilgang på utviklere ettersom svært mange har erfaring med Symfony.

Ettersom Sylius er yngre enn Magento har førstnevnte færre ferdigutviklede utvidelser og mangler et veletablert partnerprogram. Men tilgangen på Symfony-utviklere og hvor godt tilrettelagt Sylius er for skreddersøm gjør at vi i mindre grad bekymrer oss for dette.

Systemet består av tydelig adskilte komponenter, noe som forenkler utskiftning og tilpasning av standardfunksjonaliteten. Det er også svært grundig utviklet og godt dekket av automatiske tester. Dette gjør systemet mindre sårbart for innføring av feil i fremtidige versjoner og ved skreddersøm. I tillegg er dokumentasjonen utfyllende.

Opplevelsen ved å utvikle på Sylius er svært god sammenlignet med Magento. Det er altså mye lettere og mindre frustrerende å få til akkurat det man ønsker med Sylius enn med Magento. God utvikleropplevelse gir bedre tilgang på de beste utviklerne og raskere og mer langsiktige løsninger på problemer.

Les mer

Vi er ikke alene om å vurdere Sylius som et alternativ til Magento. Les mer om hva Inchoo – som historisk sett har omtalt seg som et Magento-byrå – nå skriver om valg av e-handlesplattform. Der kan du også lese om OroCommerce, som kan være et godt alternativ for B2B-nettbutikker.

Grunnleggeren av Sylius, Paweł Jędrzejewski, skrev i gjesteinnlegget Sylius eCommerce Framework vs. Monolithic Software om fordelene med en komponentbasert tilnærming til utvikling av nettbutikker.

For mer informasjon om hvordan vi velger webteknologi, se blogginnlegget vårt om temaet.

Yngve Høiseth

Yngve Høiseth

Yngve har vært innom både befalsskole og bank før han landet hos oss. I tillegg til webutvikling er Yngve opptatt av hvordan ting kan gjøres bedre, på alle mulige måter, noe som er bra for både oss og våre kunder. Yngve har også en ullgenser.